15 poze   4866 vizite
Albume
poze dany fotbalretete pentru porumbeiTransmiterea si ereditarea culorilor la porumbeii voiajori

membru din 1 iulie 2010

Transmiterea si ereditarea culorilor la porumbeii voiajori

Solzii pot fi mai desi sau mai rari (la fel si in cazul porumbeilor rosii) , fenomenen influentat de granulele de pigment din penaj. Materialul ce formeaza pigmentul se numeste melanina.Melanina coloreaza penajul in negru sau maroniu roscat. Penele albe sunt lipsite de pigment.Avand in vedere ca penajul pigmentat mareste rezistenta la conditiile de mediu extreme se recomanda ocolirea culorilor albe in favoarea culorilor mai inchise.Este de la sine inteles ca totusi in prezenta pigmentului un porumbel nu va fi mai bun , ci eventual va fi mai bine aparat.Fiecare dintre noi s-a intalnit cu pasari ale caror pene albe , rosii sau argintii si s-a observat ca , inca din timpul naparlirii , aceste pene erau intr-o stare destul de proasta comparativ cu penele pigmentate.
Sa luam ca exemplu culoarea solzata care este dominanta fata de culoarea albastra.Asta inseamna ca porumbeii homozigoti solzati in pereche cu pasari albe vor da nastere numai la indivizi albastrii solzati.In acest caz dintr-o suta de urmasi toti o suta vor fi albastrii solzati datorita faptului ca gene allele ce determina culooarea albastru solzat este dominanta fata de gena alela ce determina culoarea albastra , pe care o mentine in stare latenta.Aceasta gena , conform legilor lui Mendel va aparea fenotipic din nou si din nou in generatiile urmatoare prin homozigotarea ei. Se intampla uneori sa se nasca pui de culoare albastra din parinti ai caror stramosi erau toti albastri solzati.La fel pot aparea pasari cu ochi albi din familii cu ochi galbeni sau pasari cu coada ingusta din pasari cu coada lata. Cate un asemenea caracter recesiv ramane ascuns timp de mai multe generatii fara ca noi sa avem habar ca aceste caractere exista in fondul genetic al liniei respective.La formarea porumbelului voiajor de Luttich s-au folosit porumbei din familia pescarusilor . Se stie ca acestia au caracteristic prezenta penelor rasucite (cravata) pe piept . Chiar daca de atunci au trecut 150 de ani tot mai apar , din cand, pui de porumbei cu pene zbarcite pe piept , fenomen aparut si la mine in repetate randuri.Linia a – 6 – a de reproductie care isi are originea de la belgianul Maurice Delbar , a produs destul de des porumbeii cu cravata , ceea ce dovedeste ca , la formarea liniei respective , un rol important au avut urmasi ai porumbeiilor voiajori de Luttich.
Deci cantitatea de pigment determina cat de solzat este un porumbel . Prezenta solzilor este o insusire care se mosteneste independent de culoarea de baza.

Culorile pot fi clasificate astfel :

· Inchis = negru cu burta si coada albastra
· Solzat inchis = sozat foarte des, culoare albastra de dedesupt , abia vizibila
· Solzat = solzat albastru obisnuit , mijlociu
· Solzat deschis = putin solzat
· Albastri = albastru barat , cu dungi
· Albastru nebarat = albastru , fara dungi

Despre aceste culori numerosi cercetatori au constatat nu numai existenta unei scale de culoare , ci si un mod de comportare genetica a uneia fata de cealalta , de dominanta – recesivitate , de sus in jos , astfel :
· Sozatii inchis sunt dominanti fata de albastrii solzati , albastrii dungati si albastrii fara dungi
· Albastru solzat domina albastru dungat si albastru fara dungi
· Albastru dungat domina albastru fara dungi

Aceasta scala este valabila si in cazul pasarilor cu pigment rosu.Cei mai puternici sunt porumbeii rosu inchis , apoi rosu solzat inchis , apoi rosu solzat deschis , argintii pe fond inchis si in final argintii.
Din legile prezentate anterior privind dominanta si recesiviatea reiese faptul ca , din culori inchise , pot rezulta urmasi cu culori deschise , dar , din cei cu culori deschise , nu se vor forma urmasi cu culori inchise.
Daca se imperecheaza un albastru solzat homozigot cu un albastru , urmasii vor fi, fara exceptie , abastrii solzati heterozigoti din punct de vedere genetic , cu perechea alela ( AA- aa ), deoarece sozatii sunt dominanti fata de albastrii. Daca , insa , tot acest homozigot solzat il incrucisam cu un homozigot solzati inchis , toti urmasii vor avea culoarea solzat inchis , deoarece solzatii inchisi la culoare sunt dominanti fata de cei solzati obijnuiti.
Daca un solzat inchis homozigot este incrucisat cu un rosu homozigot , toti urmasii vor fi rosii homozigoti , deoarece culoarea rosie este dominanta fata de culoarea neagra .
Porumbeii rosii homozigoti sunt destul de rar intalniti .Porumbeii solzati homozigoti sunt intalniti destul de des. Pe acestia ii vom recunoaste in conditiile in care ii imperechem cu porumbei albastri.Daca produc exclusiv urmasi solzati , atunci puii vor fi , fara exceptie heterozigoti iar parintele solzat , dominant fata de partenerul lui albastru , va fi obligatoriu homozigot.
Mai trebuie sa amintim si de culoarea neagra , care printre porumbei apare destul de rar. Aceasta culoare apare sub mai multe forme: negru , negru pal la care se observa dungile de pe aripa si de pe coada.Culoarea neagra se datoreaza pigmentarii foarte dese a penajului si de obicei se comporta dominant. Daca se incruciseaza negru cu negru , culoarea devine mai inchisa.Culoarea neagra poate sa apara pe neasteptate si atunci cand imperechem pasari rosii cu pasari albe , in conditiile in care unul dintre parintii prezinta factorul ( gena ) pentru culoarea neagra
albastru
albastru
argintiu
argintiu
baltat albastru
baltat albastru
baltat negru
baltat negru
cuc
cuc
gut
gut
gut deschis
gut deschis
gut spicat
gut spicat
negru
negru
negru spicat
negru spicat
rosu
rosu

Comentarii album • 1
andreiyoo 28 iunie 2013  
primul gut e marmura al 2-lea e albastru stropit gutul inchis-marmurat inchis....negru-gut ...rasu-trestiu dar fiecare are modul lui de a denumii culorile dar corect asa se denumesc
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.